Allez

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama.

Da li imate 18 godina?

NE

Košarica
Izbornik

Koji viski odabrati?

Koji viski odabrati?

Uz nevjerojatnu raznolikost različitih viskija, mnogi si ljudi postavljaju isto pitanje: "Koji je viski pravi za mene?" ili "Koji viski da kupim/poklonim?". Nažalost, ne postoji jedan univerzalan odgovor na ova pitanja ali u ovom blogu pokušavamo pronaći pravi viski za vas ili vam barem olakšati izbor. Ovaj je blog zamišljen da vam pomogne pronaći savršeni viski za vas i općenito približiti svijet koji ponekad može djelovati dosta zastrašujuće zbog svoje opsežnosti i povijesti. Zbog toga smo sve viskije okusno podijelili u 3 osnovne grupe:

Mild – blagi

Fruity – voćni

Peated – dimljeni

Naravno, može doći do preklapanja u našim preporukama u nekim kategorijama, budući da, na primjer, blagi viskiji mogu biti i vrlo voćni.

 Mild - blagi viski

Blagi viski posebno zanima ljude koji nikada prije nisu pili viski ali isto tako i napredniji ljubitelji viskija često će pronaći svoje favorite u ovoj kategoriji jer čak i ako ste viski ekspert ne osjećate se uvijek za neki jaki, zahtjevan viski već jednostavno želite popiti ukusni viski za kraj dana. Dakle, ako tražite poklon za ljubitelja-icu viskija, s blagim viskijima ne možete pogriješiti!

 Kakav je okus blagog viskija?

Cvijeće, med, karamela, vanilija, tijesto za kolačiće i kremasti deserti uobičajene su note okusa u blagom viskiju. Zvuči ukusno? I je! Prilikom razvrstavanja blagih viskija pazili smo da ne odaberete dimljeni viski ili viski s jakim drvenim notama. Oštri i jaki viskiji (s visokim ABV-om i Cask strength viskiji) su također ovdje izostavljeni.

 Preporučujemo ove blage viskije:

Balvenie 14 YO Carribean Cask - vrlo nježan, vanilija, slatki med, egzotično voće 

Chichibu Ichiro's Malt & Grain Blended Whisky  - izrazito voćan, vanilija, med

Hibiki Japanese Harmony  - kruška, dinja, višnja, med, sušeno voće – na akciji!

Glen Garioch Highland Single Malt VINTAGE 1997  - sladoled od vanilije, banane, cimet, papar, karamela, voće

 Fruity - Voćni viski

Mnogi ljubitelji viskija vole kupiti voćni viski jer u ovoj kategoriji postoji ogromna raznolikost okusa. Posebno je ljeti ugodno završiti večer(u) uz voćni viski. Naravno, voćni viski je odličan i za „početnike“ jer voćne note često prigušuju drvenaste i jake arome.

 Kakav je okus voćnog viskija?

Naravno - po voću! Ali to nije tako jednostavno: baš kao i na polici s voćem, i na polici s viskijima postoji gotovo svaka zamisliva voćna nota. Od grožđa, crvenog bobičastog voća, jabuka, kupina do banana, gotovo svako voće je moguće pronaći u profilu okusa voćnog viskija. U ovoj kategoriji posebno smo pazili na odabir vrlo voćnih viskija. Naravno, jedan ili drugi viski može imati i finu hrastovu notu - ali plodovi voća ostaju u prvom planu kod sljedećih viskija;

 Preporučujemo ove voćne viskije:

Hibiki Japanese Harmony - kruška, dinja, višnja, med, sušeno voće - na akciji!

Monkey Shoulder  - sušeno voće, med, banane i svježe voće

Starward Nova  - crvene i tamne bobice, marelice i karamela

 Peated – dimljeni viski

Smokey viskiji nisu za početnike. Doduše, nekima bi se mogli svidjeti od samog početka ali za većinu je ipak bolje početi s blagim ili voćnim viskijem ali kako bolje upoznajete peated whisky kategoriju, postaju sve zanimljiviji i uzbudljiviji. Arome dima tada plešu u čaši s voćnim aromama i tek na nepcu prepoznajete koje arome imaju prednost.

 Kakav je okus dimljenog viskija?

Prvo morate razlikovati lagano zadimljeni viskiji od pravih dimnih bombi. Postoje viskiji koji imaju samo suptilne dimne note u pozadini, često su to voćni viskiji koje jednostavno ponese neki dim. Ali tu su i viskiji koji podsjećaju na logorsku vatru. Otvarate bočicu i nos vam puni jak dim treseta - isprva neuobičajeno, ali drugi put kad ga osjetite obično se osim dima mogu prepoznati prekrasne arome voća, vanilije i mnogih drugih začina.

 Preporučujemo ove dimljene viskije (razvrstane prema jačini dima, tj. "peat ppm"):

Lagavulin 8 YO

Bowmore 15 YO

Talisker Storm

Bruichladdich Octomore serija - od 1940 kn 

 Zaključak

O-Ukusi su različiti - i viskija. Nadamo se da vam je ovaj kratki vodič pokazao da postoji viski za svakoga. Spomenute viskije možemo mirne savjesti preporučiti jer smo ih više puta imali u čašama. Uživajte u našim preporukama i -živjeli!

Na https://allez.hr/shop/whiskey  ćete pronaći cijeli naš asortiman viskija, njih preko 500, ako ipak niste našli što tražite slobodno pošaljite upit na info@allez.hr.

Pretraga

Kategorije

Zadnji članci

Koji viski odabrati?
Koji viski odabrati?
Tečaj €/kn: 7,53450 2023-09-25 18:39:53